Als Parkinson patiënt met fysiotherapie zoveel mogelijk zelfstandig blijven
Als gevolg hiervan merkt u dit in alle aspecten van het dagelijks leven. Om deze invloed op het dagelijks zo veel mogelijk te beperken, zijn er verschillende therapeutische mogelijkheden. Wij vertellen u graag wat fysiotherapie u kan bieden wanneer u Parkinson heeft.
Wat is de ziekte van Parkinson?
Symptomen van de aandoeningen zijn trillen (tremoren), stijfheid, langzame bewegingen (bradykinesie) en problemen met balans en coördinatie.
Bij de ziekte van Parkinson kan het beloop van klachten en het verlies van zelfstandigheid verschillen per persoon. Dit beloop is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, de ernst van de symptomen en de respons op de behandeling.
De verschillende fasen van Parkinson
In de beginfase van de ziekte kunnen de symptomen mild zijn. Vaak is er sprake van subtiele motorische problemen, zoals een lichte trilling in een hand. In dit stadium kunnen de meeste mensen met Parkinson nog steeds dagelijkse activiteiten zelfstandig uitvoeren.
De symptomen van Parkinson nemen na verloop van tijd vaak toe, met als gevolg dat de zelfstandigheid steeds meer afneemt. Het optreden van stijfheid, trillingen en langzame bewegingen in het hele lichaam kunnen het uitvoeren van dagelijkse taken bemoeilijken.
Hierdoor kan werken moeilijker worden, maar ook het uitvoeren van dagelijkse taakjes zoals het aankleden, de persoonlijke verzorging en het huishouden worden vaak uitdagender.
Naast motorische symptomen kunnen ook niet-motorische symptomen veroorzaken die de zelfstandigheid verder kunnen aantasten. Problemen met spraak en slikken kunnen optreden, waardoor communiceren en eten moeilijker worden.
In een later stadium treden daarbij ook vaak geheugenverlies en aandachtsproblemen op. Hierdoor treedt er vaak snelle achteruitgang van de zelfstandigheid op.
De gevolgen van het verlies van zelfstandigheid
Verlies van autonomie veroorzaakt vaak veel frustratie voor alle betrokken partijen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om, met professionele hulp, de zelfstandigheid zoveel mogelijk te behouden.
Hoe kan fysiotherapie helpen bij Parkinson klachten?
Er zijn verschillende manieren om de zelfstandigheid te behouden bij de ziekte van Parkinson. Hierin speelt medicatie vaak een grote rol. Medicijnen, zoals levodopa, kunnen de symptomen verminderen en de mobiliteit verbeteren. Naast de medicamenteuze behandeling kan de zelfstandigheid behouden, zelfs verbeterd worden, met fysiotherapie.
Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson is gericht op het soepel houden van de spieren, vergroten van de spierkracht, het verbeteren van de balans en het verbeteren van de algehele mobiliteit. Er zijn verschillende soorten oefeningen die kunnen worden toegepast.
Dit kan variëren van oefeningen om beter op te staan uit een stoel, tot oefeningen die helpen met het verbeteren van de balans en evenwicht.
Vaak hebben mensen met vergevorderde Parkinson last van een ‘bevries’ fenomeen bij het lopen. Voornamelijk starten en stoppen bij het lopen gaat hierdoor moeizaam. Ook lopen ze met kleine, schuifelende stapjes.
Met wandeltraining kan de stapgrootte toenemen en het lopen vloeiender worden. Hierdoor neemt de efficiëntie en vooral ook de veiligheid van het lopen toe.
Fysiotherapie gericht op valpreventie
Door het versterken van de spieren die betrokken zijn bij de balans, kunnen het evenwicht en de stabiliteit verbeterd worden.
Vaak lopen mensen met Parkinson voorovergebogen. Fysiotherapie kan de houding verbeteren. Ook dit reduceert het risico op vallen en kan het zelfvertrouwen vergroten.
Tot slot kan de fysiotherapeut helpen met het identificeren van risicofactoren voor vallen en advies geven over het gebruik van hulpmiddelen, zoals een wandelstok.
Waarom Fysio Heino bij Parkinson klachten?
Wij zullen aan de hand van uw doelen gezamenlijk een passend behandelplan opstellen, met een speciale focus op het uitbreiden van uw zelfstandigheid. Maak daarom direct een afspraak!
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten