Etalagebenen

Etalagebenen is een vaatziekte: de slagaderen in het been zijn vernauwd. Slagaderen zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed vervoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaderen brengen het zuurstofrijke bloed naar uw been.

Etalagebenen

Etalagebenen is een vaatziekte: de slagaderen in het been zijn vernauwd. Slagaderen zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed vervoeren. Tijdens het lopen hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. De slagaderen brengen het zuurstofrijke bloed naar uw been.

Contracten met alle zorgverzekeraars

Iedereen is welkom

Bij ons geen wachtlijsten.
Je kan vandaag nog terecht

Binnen 1 minuut een afspraak

Weinig zuurstof door nauwe slagaders

Wanneer u een eindje gaat lopen, krijgen de beenspieren te weinig zuurstof door de nauwe slagaderen. Daardoor krijgt u pijn, kramp of een doof of moe gevoel in uw been. Als u dan even stilstaat, komen de spieren tot rust. De bloedstroom kan dan zuurstof aanvullen. Daardoor verdwijnt de pijn.

Omdat mensen vaak even voor een winkelruit staan tot de pijn minder is, noemen we het ‘etalagebenen’ (medische naam: claudicatio intermittens). Met de jaren worden de slagaderen bij iedereen wat nauwer. Dat komt door slagaderverkalking.

In de wand van de slagaderen hopen zich vetten, kalk en ontstekingscellen op. De wand van de slagaderen die bij jonge mensen nog elastisch is, wordt steeds stugger en dikker en gaat verkalken. De slagaderen worden zo steeds nauwer.

    Direct contact opnemen





    Risico op vernauwing van de slagaderen

    U loopt de grootste kans op etalagebenen wanneer u een roker bent. Ook als u meerookt verhoogt de kans, maar uiteraard in mindere mate. Naast roken kunnen ook de volgende factoren zorgen voor een grotere kans op etalagebenen:

    Een hoge bloeddruk
    Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed
    Suikerziekte
    Overgewicht
    Te weinig beweging
    Erfelijkheid

    Deze risicofactoren versterken elkaar. Dit betekent dat wanneer u bijvoorbeeld rookt én overgewicht heeft, u een grotere kans heeft op etalagebenen. De risicofactoren voor etalagebenen komen overeen met de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

    Hoe helpt de behandeling?

    De fysiotherapeut helpt u om uw klachten te verminderen en zorgt dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven. Vaak bent u geneigd om minder of geforceerd te bewegen.

    U heeft het gevoel dat uw klachten afnemen, maar na tijdje voelt u ze weer en bovendien kost het veel energie. De fysiotherapeut helpt u om op de juiste manier in beweging te blijven. Met looptraining kunt uw coördinatie- en uithoudingsvermogen verbeteren.

    De fysiotherapeut streeft ernaar dat u zelfstandig uw klachten onder controle kunt houden. Dit kan met behulp van een activeringprogramma. Dit programma helpt u om zelfstandig te blijven bewegen en gezond te leven. De fysiotherapeut geeft u bewegingsadvies dat bij u past.

    Behandeling Etalagebenen

    Looptraining

    De ernst van de ziekte wordt uitgedrukt in het aantal meters dat je kunt lopen zonder pijn. Hoe minder ver je kunt lopen, hoe ernstiger de ziekte.

    De ervaring leert dat je dit ook kunt omdraaien. Van lopen word je beter. Daarom gaat iemand met etalagebenen vaak op looptraining. Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand door middel van gesuperviseerde looptraining onder begeleiding van een gekwalificeerde fysiotherapeut met 50-200% toeneemt (gesuperficeerde looptraining).

    Door het verleggen van de pijngrens kunt u steeds verder lopen. Bovendien verbetert door het lopen de kwaliteit van de bloedvaten, wat de bloedvoorziening van de spieren bevordert. Ook uw inspanningsvermogen neemt toe. Door zelfstandig voortzetten van de looptraining is dit resultaat blijvend. Vaatspecialisten kiezen steeds vaker voor een verwijzing naar gesuperviseerde looptraining, voordat zij een vaatchirurgische ingreep doen.

    Advies bij vernauwing van de beenslagader: wandelen

    U kunt de bloedtoevoer naar uw benen verbeteren door regelmatig te gaan wandelen en wandeloefeningen te doen.

    Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom door de kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder gauw klachten. Na verloop van tijd kunt u een grotere afstand lopen voordat de klachten optreden.

    De wandeloefeningen doet u zo:

    Wandel net zo lang totdat u klachten krijgt, en loop dan nog 10 stappen door. Wees niet bang, het kan geen kwaad.
    Rust uit tot dat de klachten verdwenen zijn.
    Herhaal deze oefening nog enkele malen, gedurende 15 tot 30 minuten.

    Het is belangrijk dat u deze wandeloefeningen 3 keer per week doet, het liefst iedere dag. U houdt dit minstens 6 maanden vol.

    Na enige weken tot maanden merkt u dat u steeds wat verder kunt lopen. Ook als het niet meer lukt om nóg wat verder te wandelen, moet u dagelijks blijven wandelen. Zo voorkomt u dat de klachten weer erger worden. Geef het wandelen een vaste plaats in uw leven.

    Waarom kiezen voor Fysiotherapie Heino?

    Met meer dan 10 jaar ervaring zijn wij een begrip in Heino. Veel van onze zeer hoogopgeleide fysiotherapeuten hebben een eigen specialiteit. Zo kunnen wij altijd onderling schakelen mocht dat nodig zijn.

    Voor elke klacht een specialist.
    Moderne praktijk
    Goed bereikbaar en zeer toegankelijk
    Geschoold volgens de nieuwste inzichten & onderzoeken
    Aangesloten bij meerdere kwaliteitsnetwerken

    Onze tevreden bezoekers

    "Ik kon snel terecht. Vakkundig werd er naar mijn klacht gekeken, samen kwamen we tot een goede behandeling.
    "
    "Persoonlijk en ook professioneel ben ik geholpen. Door de juiste handelingen was ik snel van mijn klachten af.
    "
    "Al langere tijd liep ik met mijn klacht. Met goede tips and tricks en behandeling van de fysiotherapeut waren deze al heel snel een stuk minder!"

    Onze specialist

    “Als ervaren geriatriefysiotherapeut breng ik samen met u de klachten in kaart.”

    Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

    Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten