Wordt bekkenbodemtherapie inwendig of uitwendig gedaan?

Op zoek naar een fysiotherapeut voor bekkenbodemtherapie, maar vraag je je af of dit inwendig of uitwendig wordt gedaan? Op deze en nog meer vragen krijg je hier antwoord.

Het bekken is een belangrijke structuur in ons lichaam dat niet alleen een centrale plek inneemt, maar ook meerdere organen huist. Daarnaast is het bekken bij vrouwen ook de doorgang voor het kind bij de geboorte. In deze periode zijn er grote veranderingen in het bekken, zodat bij de bevalling het kind door het bekken naar buiten kan.

Dit zorgt ervoor dat de structuur bij het bekken bij vrouwen en mannen verschillend is. Het meer beweeglijke bekken bij vrouwen leunt daarom sterk op de (bekkenbodem)spieren. Deze zorgen ervoor dat het bekken een stevig geheel is. Deze spieren zijn ook belangrijk bij het ophouden van de urine.

Wanneer de bekkenbodem onvoldoende stevig is, kan dit problemen geven op het gebied van incontinentie. Met bekkenbodemtherapie kunnen we je helpen weer controle te krijgen over je blaas.

Bekkenbodemtherapie

Het bekken bij de vrouw

Het bekken van de mens zit tussen de romp en de benen en bestaat uit de heupen, het stuitje en het heiligbeen en draagt bij aan de beweeglijkheid van zowel de romp als de benen. Het heupbeen is weer opgebouwd uit het darmbeen, het schaambeen en het zitbeen. De heupbenen vormen een gewricht met het heiligbeen, waarin bijna geen beweging mogelijk is. De twee schaambenen zijn aan de voorzijde met elkaar verbonden door middel van kraakbeen. Doordat dit met kraakbeen is verbonden is er een beweegmogelijkheid tussen de twee schaambenen.

Het bovenste deel van het bekken wordt het grote bekken genoemd en het onderste deel van het bekken wordt de kleine bekken genoemd. Het vlak hiertussen – wat het grote en kleine bekken van elkaar onderscheid – wordt de bekkeningang genoemd. Het kleine bekken wordt bij een vrouw het baringskanaal genoemd.

Het baringskanaal bestaat daarnaast ook uit weke delen, namelijk de baarmoeder, de schede en de bekkenbodem. De bekkenbodem is een groep spieren die de organen in de onderbuik ondersteuning geven. Dit zorgt ervoor dat deze controle geven over het legen van de blaas en de endeldarm. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over mogelijke problemen met betrekking tot de bekkenbodem en over bekkenbodemtherapie.

Wat zijn mogelijke oorzaken van bekkenbodemproblemen?

Problemen met de bekkenbodemspieren kunnen verschillende oorzaken hebben. De bekkenbodemspieren kunnen verzwakt zijn, maar ook juist onder een te grote spanning  staan. Te gespannen bekkenbodemspieren kunnen bijvoorbeeld komen door een val op het stuitbeen of de rug, maar hebben ook vaak een psychologische oorzaak zoals stress.

Verzwakte bekkenbodemspieren kunnen ontstaan tijdens of na de zwangerschap. Dit komt vaak doordat de spieren hierdoor erg worden uitgerekt en er in de bekkenbodem letsel ontstaat tijdens de bevalling. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere overgewicht, hormonale veranderingen en/of een gebrek aan een goede conditie.

Zowel verzwakte als te gespannen bekkenbodemspieren kunnen klachten geven. Symptomen die passen bij te zwakke bekkenbodemspieren zijn bijvoorbeeld een verzakking van de organen in de onderbuik, incontinentie en seksuele problemen. Symptomen die passen bij te gespannen bekkenbodemspieren kunnen onder andere een pijn in de onderrug, pijn in de onderbuik, obstipatie, aambeien, urineweginfectie, seksuele problemen en het gevoel vaak te moeten plassen zijn.

Wat is bekkenbodemtherapie?

Bekkenbodemtherapie wordt aangeboden door een hiervoor speciaal opgeleide fysiotherapeut. Bij bekkenbodemtherapie is het doel om de bekkenbodemspieren weer zo goed mogelijk te laten functioneren, waardoor de klachten die je ervaart afnemen. Eerst onderzoekt een bekkenbodemtherapeut – door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek – waar de klachten precies zitten.

Het lichamelijk onderzoek kan bestaan uit een uitwendig en inwendig onderzoek van de vagina en/of de anus. De therapeut kan dan voelen hoe de bekkenbodemspieren zich ontspannen en aanspannen en of er een verzakking van organen heeft plaatsgevonden. Ook kan het uithoudingsvermogen van de spieren op deze manier getest worden.

Op basis hiervan kan de bekkenbodemtherapeut vaststellen wat de oorzaak van de klachten zou kunnen zijn en hier een passend behandelplan voor opstellen.

Waar bestaat bekkenbodemtherapie uit?

Bekkenbodemtherapie kan bestaan uit verschillende oefeningen. Dit omvat het bewust worden van het gebruik van de bekkenbodemspieren en het leren aanspannen en ontspannen van deze spieren en de spieren eromheen. Hierbij worden bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen gebruikt, maar ook spierversterkende oefeningen.

Via verschillende methoden kan de fysiotherapeut de kracht en de weerstand van de spieren in het bekken bepalen, waarna deze met gerichte oefeningen kunnen worden versterkt.

Een net zo belangrijk onderdeel is het werken aan ontspanning en relaxatie van deze spieren. Ook hiervoor worden oefeningen gegeven om zo ook te leren hoe de verschillende spieren aan te spannen en te ontspannen.

Neem gerust contact op bij vragen over bekkenbodemtherapie of voor het maken van een afspraak bij Fysio Heino!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten