Dry needling als extra techniek bij langdurige klachten

Veel mensen lopen langer door met pijnlijke en stijve spieren dan nodig. Dit soort klachten verdwijnen soms tijdelijk na een fysio-behandeling, terwijl voor andere klachten geen enkele therapie lijkt aan te slaan. Een fysiotherapeut die ervaren is met dry needling kan u dan misschien wel helpen.

Wat is dry needling?

Dry needling is een methode die binnen de reguliere fysiotherapie wordt gebruikt. Het is een techniek waarbij spieren worden geprikt waarna ze langdurig ontspannen. Dit prikken gebeurt met een dunne naald, anders dan bij acupunctuur bevat deze naald geen vloeistof en wordt er geen gebruik gemaakt van de energieën in het lichaam.

Bij dry needling wordt er gewerkt met triggerpoints. Dit is een soort verharding in de spier en wordt ook wel eens herkend als knoop. De naald die wordt gebruikt, wordt slechts kort ingebracht om de spier in zo’n triggerpoint te prikkelen. Door het prikkelen van zo’n triggerpoint wordt de plek gedeactiveerd, wat ervoor zorgt dat de spier snel en langdurig ontspant.

Hoe ontstaat een triggerpoint?

Een knoop in een spier is een verdikking van een gedeelte van de desbetreffende spier en kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een onverwachte beweging, een ongeluk, overbelasting of stress veel impact hebben op spieren en zo knopen creëren. Maar ook kunnen knopen ontstaan door een langdurig slechte houding of het dragen van een te strak zittende rugzak bijvoorbeeld.

Een triggerpoint uit zich in een stijf, pijnlijk gevoel van de spier. Dit gevoel straalt vaak uit naar omliggende gebieden, wat de bewegingsvrijheid van het gewricht waar de spier aan vastzit beperkt. Dit zorgt weer voor een verminderde kracht en pijnontwijkend gedrag. Pijnontwijkend gedrag is het aanpassen van bewegingen waardoor ze comfortabeler voelen, al is dit niet altijd goed voor de houding van de spieren.

Ontstaan Triggerpoints
Bedoeling Dry Needling

Voor wie is dry needling bedoeld?

Dry needling kan voor velen een uitkomst bieden. Het is een effectieve behandeling voor pijn, verlies in kracht en tintelingen in spieren. De fysio zal u eerst onderzoeken om te bevestigen dat uw klachten inderdaad te wijten zijn aan eerdergenoemde triggerpoints. Als dat inderdaad het geval is kan het behandelplan worden besproken en in gang worden gezet.

Het klinkt voor velen spannend, het inbrengen van een naald om een spier te prikkelen. Gelukkig voelt u van het inbrengen van het naaldje vrijwel niets. Zodra het triggerpoint geprikkeld wordt, spant de spier zit kort aan. Dit is een krampachtig gevoel wat niet heel prettig is, maar de spier ontspant zich hierna direct waarna de spier vaak direct al losser en flexibeler aanvoelt. De dag erna kunt u een met spierpijn te vergelijken gevoel ervaren, maar ook dat trekt snel en vanzelf weg.

De behandeling

Nadat bevestigd is dat dry needling een passende methode is voor uw klachten en u zich er zelf ook prettig bij voelt, kan het doel van het behandelplan worden gesteld en de behandeling van start gaan. Allereerst worden de triggerpoints in kaart gebracht, waarna het dry needling kan beginnen. Meestal wordt de behandeling meermaals uitgevoerd, bijvoorbeeld een paar weken later. Bij de behandelingen geven we u nog andere fysiotherapeutische adviezen mee.

Omdat ons doel is om u blijvend van uw klachten af te helpen, geven we u handvatten mee om mee verder te gaan na de behandeling, of tussen de behandelingen door. Hierbij kunt u denken aan oefeningen om uw kracht aan te sterken, of advies over uw houding wanneer u bijvoorbeeld zit of staat. Op die manier komen de knopen niet meer zomaar terug en kunt u pijnvrij blijven bewegen.

Waarom Fysiotherapie Heino?

Mocht u al een tijdje rondlopen met een stijf of pijnlijk gevoel in uw spieren, schroom dan niet een afspraak te maken zodat we samen naar een passende oplossing kunnen kijken. In een behandeling met onze fysiotherapeut wordt dan uitgebreid gekeken of dry needling een match is en zo niet, welke methode dat wel is. Zo kunt u samen aan de slag weer te kunnen genieten van pijnvrij bewegen!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten