Fysiotherapie bij chronische nekklachten

Pijn in de nek komt veel voor bij mensen en ontstaat in de bewegende delen van de nek. Dit zijn de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan drie maanden en in dat geval spreken we over chronische nekklachten. Nekpijn kan erg vervelend zijn en u belemmeren in de dagelijkse activiteiten. Bij Fysiotherapie Heino kunnen we u helpen om de nekklachten te verminderen of zelfs op te heffen.

In dit artikel krijgt u meer informatie over wat chronische nekklachten inhouden, wat de oorzaken zijn en hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor de pijn in uw nek.

Hoe ontstaat pijn in de nek?

Nekpijn ontstaat plotseling of geleidelijk. De oorzaak van de nekklachten is niet altijd even duidelijk, maar vaak komt het door stress, overbelasting, een verkeerde beweging of -houding. De pijn kan ook ontstaan door een verrekte nekspier.

Bij ouderen ontstaan chronische nekklachten vaak door artrose en/of door botontkalking. Bij artrose wordt het kraakbeen op de gewrichten tussen de nekwervels dunner, waardoor bewegen pijnlijk is. De wervels kunnen poreuzer worden door botontkalking en hierdoor ontstaan er gemakkelijker nekbreuken.

In sommige gevallen is een hernia in de nek de oorzaak. Tussen de nekwervels bevinden zich kraakbeenschijven en in het geval van een hernia drukt deze schijf tegen een zenuw die naar de arm loopt.

Welke klachten horen bij chronische nekpijn?

Bij chronische nekklachten kunt u last hebben van pijnscheuten in de nek, hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid. Daarnaast kan de pijn uitstralen naar uw hoofd, schouder of arm en kunt u tintelingen voelen in de hand of de vingers. De kracht in de hand kan minder worden waardoor de armbewegingen niet meer goed uitgevoerd kunnen worden.

Wanneer de oorzaak van de nekklachten een verrekte spier is kunnen de nekspieren stijf worden. Dit gebeurt als reactie op de pijn. De spieren kunnen aan één kant zo hard en stijf zijn dat het hoofd niet meer goed bewogen kan worden. Dit kan veel pijn geven.

De zenuwen in de nek vertakken zich naar de schouder, arm, handen en vingers. Bij een nekhernia drukt een uitstulping van de tussenwervelschijf op een van die zenuwen. De pijnklachten daarom niet alleen de nek, maar er is ook uitstralende pijn naar de armen.

Klachten Chronische Nekpijn

Hoe kan fysiotherapie helpen bij chronische nekklachten?

Nekklachten pijn

Nekklachten kunnen goed behandeld worden door middel van fysiotherapie. Een fysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die mensen belemmeren in hun bewegen. Het doel van de behandeling is het stabiliseren, verminderen en/of herstellen van de pijn aan de nek.

Behandelingen

Gewone nekpijn gaat vaak vanzelf over. Het is belangrijk om de nek te blijven bewegen. Bij chronische nekklachten raden we een behandeling bij een fysiotherapeut aan.

De fysiotherapeut gebruikt vaak bewegingsoefeningen voor de behandeling van nekklachten. De oefeningen dragen bij aan het herstel en het verminderen van de pijn. Een andere behandeling is dry needling. Dit zorgt ervoor dat uw spieren zich snel en voor langere tijd ontspannen.

De hoofdoorzaak van uw klachten kan een triggerpoint zijn. Dit is een ‘knoop’ in de spier waardoor de spieren en gewrichten rond die plek niet meer optimaal kunnen functioneren. De fysiotherapeut kan dry needling gebruiken om de triggerpoint te verhelpen. Hierbij prikt hij gericht de triggerpoints aan met een dun naaldje in gespannen spieren, waardoor de spier ontspant.

Persoonlijk behandelplan

We onderzoeken bij ons niet alleen de klachten in uw nek, maar kijken ook naar de relaties met de klachten en spanningsplekken in andere gebieden van het lichaam. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de sociaal-emotionele kant van uw klachten. Na een eerste vraaggesprek en -onderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarin we het doel van de behandeling bespreken.

Goede zorg bij Fysiotherapie Heino

Loopt u al voor langere tijd rond met nekklachten en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij ons bent u van harte welkom! Als u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen heeft, mag u gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten