Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de nek
Een beknelde zenuw, ofwel zenuwcompressie, is een fysieke belemmering in het zenuwstelsel van het lichaam. Zenuwen geven seintjes uit de hersenen door aan de spieren en organen. Daarnaast kunnen de huid en organen seintjes doorgeven aan de hersenen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld dingen voelen en pakken en kun je lopen.
Wanneer een zenuw bekneld is, gaat deze overdracht van seintjes minder goed en kan dit onder andere pijn en een verdoofd of slapend gevoel opleveren. Wat kunnen ze bij Fysiotherapie Heino precies voor je betekenen als er sprake is van een beknelde zenuw?
Oorzaken van een beknelde zenuw
Door de wervelkolom loopt het ruggenmerg. Het ruggenmerg is onderdeel van het centrale zenuwstelsel en heeft uitlopers naar andere delen van het lichaam. Op verschillende plekken in het lichaam kunnen de uitlopers, de zenuwen, bekneld raken.
Dit kan het gevolg zijn van een hernia, stenose of artrose. Bij een hernia puilt een tussenwervelschijf uit, waardoor deze op de zenuw drukt. Bij stenose is de wervelkolom vernauwd, waardoor de kans op beknelling toeneemt. Artrose kan ook zorgen voor een vernauwde wervelkolom door slijtage van de tussenwervelschijven.
Zenuwen kunnen ook op andere plekken bekneld raken. Soms raken zenuwen beklemd in een spier, bijvoorbeeld in de bilspier of in nauwe doorgangen, zoals in de pols bij het Carpaal tunnel syndroom. Tot slot kunnen zenuwen als het ware vastplakken aan andere structuren, waardoor ze niet meer vrij kunnen glijden en er klachten ontstaan.
Symptomen die horen bij een beknelde zenuw
Afhankelijk van de lokalisatie van de beknelde zenuw, kunnen de symptomen zich op meerdere manieren uiten, maar over het algemeen bestaan de klachten uit:
- een verdoofd of slapend gevoel
- scherpe pijn
- tintelingen
- krachtverlies
- spierzwakte
- spierspasmen
De behandeling van een beknelde zenuw
Allereerst kun je pijnstilling nemen tegen de pijn die de beknelde zenuw veroorzaakt. Ook is het belangrijk om rust te nemen, maar niet volledig te stoppen met bewegen. Alleen bewegingen die pijn veroorzaken moeten vermeden worden.
Ook kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of manueel therapeut jou helpen. Zij gaan met je in gesprek over je klachten en doen lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijke onderzoek, kijkt de therapeut naar bewegingen die in jouw geval de beknelde zenuw verder beknellen. Dit zijn de bewegingen die voorkomen moeten worden.
Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de nek
Hierbij stelt de fysiotherapeut een oefenprogramma op die afgestemd is op jouw situatie om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van overbelasting. Daarnaast kan een fysiotherapeut je helpen met een juiste houding, waardoor de pijn mogelijk ook minder wordt.
Manuele therapie bij een beknelde zenuw in de nek
Het doel hiervan is om de bewegingsvrijheid van gewrichten te optimaliseren en op deze manier ook het afknellen van de zenuw te verhelpen. Door de uitgeoefende druk vindt er een snelle, gecontroleerde rekbeweging plaats in het gewricht, wat voor ruimte binnen het gewricht zorgt. Hierdoor krijgt de zenuw weer ruimte.
Contact met Fysiotherapie Heino
Met meer dan 10 jaar ervaring zijn wij een begrip in Heino. Veel van onze zeer hoogopgeleide fysiotherapeuten hebben een eigen specialiteit, zoals bijvoorbeeld manuele therapie. Zo kunnen wij altijd onderling schakelen mocht dat nodig zijn.
Blijf dus niet rondlopen met jouw klachten en maak direct een afspraak door te bellen of het contactformulier in te vullen.
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten