Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

Nekpijn is een veelvoorkomende klacht. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn. Klachten aan de nek kunnen ervoor zorgen dat iemand moeite heeft met het uitvoeren van alledaagse taken. In dit artikel bespreken wij wat nekpijn is, wat de oorzaken van nekpijn zijn, de klachten van nekpijn en hoe u het beste weer van de klachten af kunt komen.

Anatomie van de nek

De nek bestaat uit zeven nekwervels en allerlei verschillende spieren die bijdragen aan de beweeglijkheid van het hoofd. Pijn in de nek is dan ook vaak afkomstig uit de bewegende delen van de nek, namelijk de spieren, banden of de kleine gewrichten.

De nekklachten kunnen ook leiden tot hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in de hand of vingers.

Oorzaak van nekklachten

Het is niet altijd duidelijk hoe klachten aan de nek ontstaan. Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen die de klachten zouden kunnen verklaren. Zo kan overbelasting van de nek zorgen voor te hoge spanningen op de banden en spieren. Ook kan een verkeerde beweging of een verkeerde houding voor problemen van de nek zorgen.

Acute nekpijn
Acute nekpijn ontstaat vaak na een val of een stoot, door bijvoorbeeld het sporten of een auto-ongeluk. Hierbij krijgen de nekspieren in een korte tijd veel te verdragen, waardoor deze erg stijf kunnen worden. Nekspieren kunnen ook stijf worden als u een spier heeft verrekt of als een reactie op pijn.

Chronische nekpijn
Er zijn ook een aantal oorzaken voor nekklachten die geleidelijk ontstaan, zoals artrose en een nekhernia.

Artrose
Nekwervels zijn kleine gewrichtjes. Tussen de nekwervels zit kraakbeen, wat zorgt voor het soepel kunnen bewegen van de nekwervels. Bij ouderen kan het kraakbeen tussen de wervels slijten, wat vaak pijnklachten veroorzaakt.

Nekhernia
Het probleem bij een nekhernia komt ook door het kraakbeen tussen de nekwervels. Bij een nekhernia duwt het kraakbeen tegen een zenuwbaan, waardoor uitstralende pijn naar bijvoorbeeld de arm plaatsvindt. Bij een nekhernia geven mensen vaak aan dat niet de nekpijn zelf, maar juist de pijn in de arm erg vervelend is.

Hoe presenteren nekklachten zich

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die op verschillende plaatsen voor kan komen. Zo kunt u last hebben aan één of aan beide kanten van de nek. Ook kan de pijn gevoeld worden boven in de rug. De pijn kan, zoals eerder besproken, plotseling optreden of geleidelijk ontstaan.

Nekklachten kunnen er ook voor zorgen dat u last krijgt van hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in de hand of vingers. Wanneer u last heeft van uitstralende pijn naar de armen, kan het zo zijn dat u een gevoel van krachtverlies ervaart.

Bij hardnekkige nekklachten kan de pijn als erg vervelend worden ervaren, waardoor men vaak ook moeite heeft met slapen. Wanneer u langdurig last heeft van nekklachten, kan dit er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat mensen alledaagse taken niet meer normaal kunnen uitvoeren.

Symptomen bij nekklachten

Oplossing voor hardnekkige nekklachten

Vaak is de behandelwijze voor nekklachten gericht op het bestrijden van de symptomen. Denk aan het voorschrijven van medicatie zoals pijnstillers, spierontspanners of ontstekingsremmers. Het is echter zo dat dit een tijdelijke oplossing is.

Met medicatie wordt de oorzaak van de klachten namelijk niet aangepakt, waardoor de kans groot is dat de klachten terug zullen komen. Wanneer u langdurig last heeft van nekklachten, wordt een behandeling bij een fysiotherapeut aangeraden.

Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Heino zullen in eerste instantie onderzoeken waar uw nekklachten vandaan komen. Vervolgens zullen wij met u aan de slag gaan door u adviezen te geven over uw leefstijl en manier van bewegen.

Daarbij helpen wij u door het aanleren van oefeningen zodat u de nek op een juiste manier leert te bewegen. De oefeningen dragen dus bij aan het herstel en het verminderen van de pijn. Op deze manier kunt u van uw nekklachten afkomen en voorkomt u dat u opnieuw last krijgt van de nek.

Contact met Fysiotherapie Heino

Mocht u de klachten van nekpijn herkennen of een keer een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten willen laten kijken? Twijfel niet langer en neem contact met ons op! Bij Fysio Heino helpen wij u graag van uw klachten af.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten