Fysiotherapie bij psychosomatische klachten

Fysiotherapie bij psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke onderliggende aandoening, maar die veroorzaakt worden door psychische klachten.

Tot wel 50 procent van de mensen die naar de huisarts gaat voor lichamelijke klachten, is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden. Het kan erg frustrerend voor iemand zijn als er geen duidelijke oorzaak is voor de lichamelijke klachten die ervaren worden.

Dit betekent gelukkig niet dat er niks tegen deze klachten te doen is.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat psychosomatische klachten precies zijn, welke symptomen hierbij passen, wat mogelijke oorzaken van psychosomatische klachten zijn en hoe een fysiotherapeut u hierbij zou kunnen helpen.

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn vaak langdurig aanhoudende klachten waar een arts geen duidelijke oorzaak voor kan vinden. De oorzaak ligt bij deze klachten is vaak psychisch van aard. Dat de pijn en klachten niet door een fysieke aandoening veroorzaakt worden, betekent niet dat de klachten in het hoofd zitten en er eigenlijk niet zijn.

Het is dus belangrijk om psychosomatische klachten serieus te nemen, omdat mensen hier veel last van kunnen hebben. Symptomen van psychosomatische klachten zijn onder andere:

 • hoofdpijn
 • buikpijn
 • huiduitslag
 • rug-, nek- of schouderpijn
 • gewrichtsklachten
 • vermoeidheid
 • duizeligheid
 • tintelingen
 • jeuk
 • oorsuizen
 • uitval van één of meerdere delen van het lichaam
 • misselijkheid

Verder kunt u ook last hebben van bijvoorbeeld een onrustig gevoel, verhoogde prikkelbaarheid, angst, hartkloppingen, benauwdheid en lusteloosheid.

Onverklaarbare klachten

Wat zijn mogelijke oorzaken van psychosomatische klachten?

Zoals eerder al genoemd spelen psychische klachten een belangrijke rol bij het ontstaan van psychosomatische klachten. De oorzaak van deze klachten is vaak lastig vast te stellen.

Daarnaast kan het soms lastig zijn voor iemand om te accepteren dat de klachten niet veroorzaakt worden door een fysieke aandoening, terwijl ze wel fysieke klachten ervaren.

Mogelijke oorzaken van psychosomatische klachten zijn bijvoorbeeld overbelasting, extreme vermoeidheid, spierspanning en stress. Ook een depressie of een angststoornis kan psychosomatische klachten veroorzaken.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij psychosomatische klachten?

Als door een huisarts wordt vastgesteld dat er geen duidelijke oorzaak voor uw klachten zijn, kan u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in psychosomatische klachten. Het is belangrijk om signalen van uw lichaam goed aan te voelen zodat u uw lichaam niet meer belast dan het aankan.

De fysiotherapeut zal kijken welke factoren invloed hebben op uw klachten door bijvoorbeeld te vragen wanneer de klachten begonnen zijn en hoe het verloop van de klachten is. Ook zal er gekeken worden wat ervoor nodig is om deze klachten eerder aan te voelen.

Op die manier kunt u leren luisteren naar uw lichaam en herkennen wat uw klachten doet verminderen of juist verergeren.

Het is belangrijk om te beseffen dat als u last heeft van psychosomatische klachten u niet alleen fysiek beperkt bent, maar ook op andere gebieden wat rustiger aan moet doen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u stress wat meer moet vermijden of meer ontspanningsmomenten aan uw dagen toe kan voegen.

De fysiotherapeut kan samen met u ontspanningsoefeningen doen die u vervolgens zelf kan blijven oefenen.

Fysiotherapie bij psychosomatische klachten bij Fysio Heino

Heeft u last van psychosomatische klachten en weet u niet hoe u hier vanaf kan komen? Onze fysiotherapeuten van Fysio Heino zullen door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen wat de oorzaak van de psychosomatische klachten zijn.

Daarna zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysio Heino als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten