Beter herstellen van hardnekkige blessures met Shockwave therapie

Het menselijk lichaam is een prachtige biologische “machine” die zichzelf kan repareren. Een snee in je vinger groeit weer dicht en een blauwe plek verdwijnt ook weer na een tijdje.

Maar er zijn ook blessures of aandoeningen die minder snel verdwijnen. Klachten door verkalking van een pees, door chronische ontstekingen of klachten waarbij meerdere structuren zijn betrokken, kunnen allemaal lang aanwezig blijven.

Het lichaam kan bij deze klachten wel wat extra hulp gebruiken bij het herstellen. Met shockwave therapie kunnen wij het lichaam dit steuntje in de rug geven. De geluidsgolven bevorderen het herstel bij verschillende hardnekkige klachten. We vertellen je hier graag meer over.

Wat gebeurt er precies bij shockwave therapie

Shockwave therapie maakt gebruik van geluidsgolven. Deze golven bevatten veel energie waardoor deze in het lichaam een reactie kunnen opwekken. Deze reactie draagt bij aan het genezingsproces.

Er is hierbij geen sprake straling zoals bij een röntgen foto. De golven bestaan uit ultrasone geluidsgolven die door de weefsels kunnen dringen. Shockwave therapie, ook wel afgekort tot ESWT (Extracorporeal ShockWave Therapy), kan hierdoor heel gericht worden ingezet.

Om dit goed uit te leggen, gaan we hier verder op in.

De golven brengen in het lichaam een verhoging van de lokale stofwisseling op gang. Dit betekent dat het lichaam op de plaats van de blessure of klacht, extra actief bouwstoffen gaat aanvoeren en afvalstoffen sneller juist afvoert. Dit heeft een direct effect op het zelfhelend vermogen van het lichaam. Wanneer er meer stoffen aanwezig zijn waardoor een pees, slijmbeurs of gewricht kan worden hersteld, dan nemen de klachten sneller af.

Er zijn echter klachten die meer of minder baat hebben bij de inzet van shockwave. Om deze reden passen wij shockwave therapie toe bij een aantal klachten die hier extra veel baat bij hebben. Een specialist zal daarom altijd een afweging maken of het verstandig is om shockwave therapie in te zetten.

shockwavetherapie

Welke klachten kunnen we behandelen met shockwave therapie

Zoals we al zeiden, brengt shockwave therapie onder andere de stofwisseling extra op gang. Dit is met name effectief bij structuren die op dat moment wat minder goed doorbloed zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten die al langer aanwezig zijn en die soms chronisch zijn geworden.

Doordat wij met echografie de betrokken structuren heel nauwkeurig in kaart kunnen brengen, kunnen we ook heel gericht behandelen.

Een goed voorbeeld van klachten die geschikt zijn voor deze therapie, zijn de peesklachten. Een ontstoken achillespees kan ervoor zorgen dat de gehele regio pijnlijk is en klachten geeft. Door de achillespees met shockwave therapie te behandelen, krijgt het gebied een betere doorbloeding en komt de stofwisseling sterker op gang. Dit geeft het lichaam meer mogelijkheden om te herstellen waardoor de klachten sneller afnemen.

Op dezelfde manier wordt shockwave ook met succes door ons ingezet bij verkalkingen in het schoudergewricht. Deze verkalkingen zorg voor minder flexibiliteit van de pezen in de schouder en kunnen zelfs de beweging beperken. Met shockwave therapie kunnen de verkalkingen worden gefragmenteerd en raken zij poreus. Dit geeft het lichaam de kans om de verkalkingen beter op te ruimen. Met name verkalkingen in de schouder die al langere tijd aanwezig zijn, hebben hierdoor baat bij shockwave therapie.

Dit zijn enkele voorbeelden van de toepassing van deze soort therapie. Onze specialisten lichten graag verder toe of shockwave ook bij jouw klachten het herstel kan bevorderen.

Shockwave therapie in de omgeving Heino

Fysiotherapiepraktijk Heino biedt shockwave therapie aan bij diverse klachten. Wanneer een klacht of blessure al langere tijd aanwezig is of steeds terugkomt, dan kan het de moeite waard zijn om shockwave therapie in te zetten. Ook klachten van pezen en slijmbeurzen zijn vaak gebaat bij een behandeling met shockwave.

Om je goed te kunnen adviseren, onderzoeken wij altijd eerst wat er aan de hand is. Aan de hand van deze bevindingen kunnen we een persoonlijk advies en behandelplan opstellen. Op die manier weet je exact waar je aan toe bent en krijg je de behandeling die het beste bij jou past.

We zijn goed bereikbaar via onze website, mail en telefoon. Er is altijd iemand beschikbaar om je te woord te staan, we horen graag van je!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten