Hartrevalidatie bij de fysiotherapeut na een hartinfarct

Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis, maar gelukkig is herstellen hiervan goed mogelijk. Dit gebeurt aan de hand van oefeningen waarbij met name aan de kracht en conditie gewerkt wordt.

Dit doe je samen met een fysiotherapeut, waarvoor de arts je meestal zal doorverwijzen. In dit artikel bespreken we hoe zo’n behandeltraject eruit ziet en hoe we jou weer met een veilig gevoel laten bewegen.

Wat is een hartinfarct?

Het hart is een sterke spier in het lichaam, die ervoor zorgt dat ons bloed rond wordt gepompt. In het bloed zitten alle voedingsstoffen en de zuurstof die de spieren en organen nodig hebben om goed te blijven functioneren.

Het hart is dus essentieel in ons lichaam en moet zelf ook van zuurstof worden voorzien. Hiervoor zijn de kransslagaders van groot belang; deze lopen om het hart heen en verspreiden zo het zuurstofrijke bloed. Bij een hartinfarct zit hierin dan ook het probleem.

In het geval van een hartinfarct raakt één van de kransslagaders van het hart verstopt. Dit zorgt ervoor dat een deel van het hart beschadigd raakt, omdat dit deel te lang geen zuurstof heeft gekregen. Op deze plek ontstaat littekenweefsel. Zoals met alle littekens is de structuur op deze plek stugger en hierdoor kan dat gedeelte van het hart dan minder goed functioneren.

Dit zorgt voor wat minder capaciteit, waardoor er op sommige momenten te weinig zuurstof aan het lichaam wordt geleverd. Het gevolg hiervan is vermoeidheid en verminderde energie.

Hartrevalidatie

Wat gebeurt er na een operatie van een hartinfarct?

Na een hartinfarct zal de arts ervoor zorgen dat de verstopte ader weer wijder wordt gemaakt en je krijgt medicijnen toegeschreven. Vaak is er op dat moment al (kleine) schade opgelopen. Dit beschadigde deel van het hart is stug en kan minder goed meehelpen. Het hart moet dus revalideren en hierbij kan een fysiotherapeut je helpen.

Samen werken we aan jouw algemene uithoudingsvermogen, spierkracht en ademhalingskracht. Dit gaat aan de hand van oefeningen waarbij je goed begeleid wordt, zodat de druk op het hart niet te groot wordt. Het opbouwen van kracht en conditie zorgt ervoor dat de dagelijkse activiteiten weer makkelijker uit te voeren zijn, wat de kwaliteit van leven verhoogd.

Daarnaast brengt een hartinfarct ook vaak emotionele schade met zich mee. De heftige ervaring moet een plekje krijgen en het vertrouwen in het eigen lichaam moet weer opgebouwd worden. Ook dit kost tijd en het traject kan soms even tegenvallen voordat het weer meezit. Dit vraagt veel energie, maar ook daar kan het trainingsprogramma bij helpen.

Doordat je weer sterker wordt gaan dingen gemakkelijker; daar krijg je weer energie van. Daarnaast krijg je naast kracht- en conditietraining ook tips en adviezen mee voor thuis.

Revalideren na een hartinfarct bij Fysiotherapie Heino

Wanneer je na een hartinfarct bij ons in behandeling komt, zullen we eerst een fysiotherapeutisch onderzoek doen om het meest geschikte trainingsprogramma op te stellen. Dit programma wordt persoonlijk voor jou opgesteld. Tijdens de behandelingen evalueren we of de behandeldoelen die je voor ogen had ook bereikt worden. Mocht het nodig zijn, dan kan het behandelplan altijd nog worden bijgesteld.

Plan een afspraak in!

Mocht jij herstellende zijn van een hartinfarct, schroom dan niet een afspraak te maken! Bij Fysiotherapie Heino kun je altijd snel terecht en hebben we specialisten die je graag verder helpen met jouw hartrevalidatie. Zo gaan we samen aan de slag om jouw vertrouwen te verbeteren en de kwaliteit van het leven te verhogen!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten