Wij helpen je graag met oedeemtherapie wanneer je vocht vasthoudt

Heb je last van vochtophoping? Mogelijk is er sprake van oedeem. Dit kan een vervelende klacht zijn wat kan leiden tot dagelijkse hinder. In dit artikel lees je wat oedeem is, welke klachten hierbij horen, tips om zelf actief aan de slag te gaan en wat een fysiotherapeut voor je kan betekenen.

Wat is (lymf)oedeem?

Een abnormale ophoping van vocht in het lichaam wordt (lymf)oedeem genoemd. Er zijn verschillende redenen waarom er oedeem kan ontstaan. Zo komt oedeem onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook het gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

oedeem therapie

Wat merk je van (lymf)oedeem?

Bij de meeste mensen zijn het voornamelijk de enkels en onderbenen die last hebben van vochtophoping. Wanneer de klachten voor het eerst beginnen zijn alleen je enkels dik, vooral in de avond.

Als de klacht verergert, kunnen je hele onderbenen dik worden en kunnen ze heel de dag dik blijven. Een specifiek kenmerk van oedeem is dat er even een deukje blijft staan in de huid wanneer je met je vinger op deze locatie drukt.

De meeste mensen ervaren een moe, zwaar of gespannen gevoel in de benen. Maar ook jeuk en pijnklachten kunnen voorkomen. Wanneer je al lang met deze klachten kampt kan de huid ook veranderen, zo kan de kleur lichtbruin, donkerbruin, rood of blauwig worden. De huid kan gaan schilferen en er kunnen korstjes op komen. Daarnaast kan de huid sneller kapotgaan, waardoor er wondjes kunnen ontstaan die moeilijk genezen.

Tips om zelf de klachten te verlichten

Lopen en bewegen helpen de kuitspieren om het bloed weer uit de benen naar boven te pompen. Wanneer je weinig beweegt, gebeurt dit minder goed en is de kans op vochtophoping groter. Lopen en beweging zijn daarom belangrijk. Probeer iedere dag een halfuur extra te bewegen. Ga wandelen of fietsen, neem de trap en niet de lift. Wanneer je veel zit is het advies om minimaal elk uur even op te staan en een stukje te lopen.

Het kan ook verlichtend werken om je benen hoog te leggen. Door je benen hoger te leggen dan je billen zorg je ervoor dat het bloed makkelijker naar je hart kan stromen en daarmee de vochtafvoer wordt gestimuleerd.

Lukt het niet om de oefeningen te doen of om elk uur een stukje te lopen? De fysiotherapeut kan samen met je kijken wat voor jou wel mogelijk is.

Fysiotherapie helpt!

Een oedeemfysiotherapeut behandelt mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Dit kan gedaan worden door de afvoer van vocht te stimuleren met onder anderen oefentherapie. Hier krijg je oefeningen gericht op de spieren in het lichaam. Dit wordt gedaan omdat spieren functioneren als een pomp en via deze pompfunctie wordt het vocht afgevoerd via de lymfeklieren en bloedbanen.

Naast oefentherapie kan er ook gebruik worden gemaakt van manuele lymfdrainage. Dit is een massagetechniek waarmee het vocht met de hand wordt verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Bij Fysiotherapie Heino wordt deze massagetechniek uitgevoerd volgens ‘De methode Vodder’. Dit is een zachte massagevorm, die op het gehele lichaam toegepast kan worden.

Als derde behandeloptie kan er gebruik worden gemaakt van bandages, tape en therapeutische kousen om vochtophoping tegen te gaan of ervoor te zorgen dat de huidige situatie stabiel blijft.

Waarom Fysiotherapie Heino?

Bij Fysiotherapie Heino kun je terecht voor algemene fysiotherapie, maar zij beschikken ook over vele anderen specialismen, waaronder oedeemtherapie. Hierdoor kunnen zij maatwerk leveren en zijn je klachten sneller verholpen. Met meer dan 10 jaar ervaring en een team met hoogopgeleide fysiotherapeuten kun je uitgaan van kwaliteit. Een afspraak inplannen kan via de website, telefonisch, via het contactformulier of via de mail. Voorkom dat het erger wordt en maak vandaag nog een afspraak.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten