Fysiotherapie is bewezen effectief bij COPD klachten

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een longziekte waarbij de longen zo zijn beschadigd dat ademen moeilijker is. Deze beschadiging van de longen komt door het inademen van fijnstoffen. Fijnstoffen kunnen afkomen van bijvoorbeeld industriegassen of verkeer, maar de grootste bron is roken.

Hoe zitten de longen in elkaar?

Om COPD goed te begrijpen, is het belangrijk om eerst wat meer te weten over de anatomie van de longen. De longen zijn opgebouwd uit twee longhelften, die beide verbonden zijn met de luchtpijp. Door de luchtpijp kan lucht de longen in- en uitstromen.

De luchtpijp splitst zich in elke longhelft in kleinere takken. Deze takken heten bronchiën. Vervolgens splitsen de bronchiën weer verder. Uiteindelijk eindigen de bronchiën in kleine longblaasjes. Dit zijn een soort zakjes met cellen die de gasuitwisseling mogelijk maken. Deze longblaasjes zorgen er namelijk voor dat de zuurstof de rest van het lichaam ingaat en dat er koolstofdioxide richting de mond kan om uitgeblazen te worden.

COPD klachten

Waardoor is ademen moeilijker bij COPD?

Bij COPD vernauwen de verschillende vertakkingen in de longen. Hierdoor wordt het lastiger om lucht naar binnen en naar buiten te verplaatsen. Deze vernauwingen ontstaan door ontstekingen in de longen die veroorzaakt worden door de eerder genoemde fijnstoffen.

Deze ontstekingen zijn een vorm van schade aan de longvertakkingen en de longblaasjes. Als deze schade niet meer door het lichaam hersteld kan worden, is er sprake van COPD. Door de blijvende schade werken de longen minder goed, aangezien het lastiger is om lucht in en uit te ademen. Blijf je roken of heb je op werk veel te maken met fijnstoffen? Dan worden de klachten van COPD alleen maar erger.

Wat zijn de klachten van COPD?

Iemand met COPD heeft minder energie, doordat het niet mogelijk is om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Hierdoor worden normale, dagelijkse activiteiten al een grote uitdaging.

Denk hierbij aan boodschappen doen, het aan- en uitkleden of traplopen. Daarnaast heeft iemand met COPD ook vaak last van klachten als hoesten, benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid, gewichtsverandering, verminderde spierkracht en/of het ophoesten van slijm.

De klachten van COPD zijn in principe altijd aanwezig en ze kunnen tijdelijk erger worden. Deze zogenoemde exacerbaties kunnen ontstaan door verkoudheid, griep, sporten of wanneer je rook inademt. Soms kan het ook zijn dat het niet duidelijk is waarom de klachten tijdelijk erger worden.

COPD klachten

De behandeling van COPD

Helaas is COPD een ziekte die niet te genezen is, maar er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Daarnaast is het belangrijk om te stoppen met roken en geen prikkelende stoffen in te ademen. Bij COPD is het ook erg belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Dit betekent gezond eten en voldoende bewegen.

Blijven bewegen met COPD

Het is erg belangrijk om te blijven bewegen als je COPD hebt. Door voldoende te blijven bewegen, wordt het lichaam sterker en wordt je conditie beter. Tegelijkertijd is veel bewegen ook een uitdaging als je last hebt van COPD, aangezien dit de klachten kan verergeren.

Bij deze lastige uitdagingen kunnen fysiotherapeuten je erg goed helpen. Zij kunnen adviezen geven over de intensiteit waarop je zou moeten sporten om zo, ondanks eventuele klachten, toch conditie op te kunnen bouwen. Daarnaast kan een fysiotherapeut je ademhalingsoefeningen aanleren. Dit kan helpen met het ophoesten van slijm, wat mogelijk voor verlichting van de klachten zorgt.

Fysiotherapie Heino

Heb je last van COPD en wil je deze klachten zo ver mogelijk minimaliseren? De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Heino helpen je graag om dit te bereiken. Door op een goede en voorzichtige manier het bewegen (weer) op te pakken, zal je een betere conditie krijgen en daarmee meer energie hebben in het dagelijks leven. Maak voor deze hulp snel een afspraak bij Fysiotherapie Heino!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten