Onze fysiotherapeuten helpen u graag bij kniepeesklachten
Een kniepeesklacht is een vervelende overbelasting blessure die in de literatuur ook wel bekend staat als een ‘jumpersknee’ of patella tendinopathie. De klachten worden veroorzaakt door peesaanhechtingsproblemen van de bovenbeenspier aan de onderkant van uw knieschijf.
Een pees is gemaakt van stevig weefsel en verbind een spier met het bot. De term ‘jumperknee’ komt van het verhoogde risico op kniepeesklachten bij sporten met een hoge sprongbelasting zoals basketbal en volleybal. Echter kan de blessure ook bij andere sporten voorkomen.
Hoe ontstaan kniepeesklachten?
Wanneer het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid uit balans raakt, vermindert de kwaliteit van de kniepees en ontstaan er klachten. Deze disbalans kan ontstaan wanneer u in één keer veel meer bent gaan sporten of andere sporten bent gaan beoefenen.
Ook kunnen de klachten ontstaan als er door problemen elders in uw lichaam meer werk moet worden verzet door de bovenbeenspieren en er meer krachten op uw kniepees worden uitgeoefend.
Dit kan ontstaan door spierverkortingen (dijbeenspieren en bovenbeenspieren), te snel willen herstellen van eerdere blessures, een verminderde romp- en bekkenstabiliteit en/of houdingafwijkingen.

Symptomen behorende bij een kniepeesblessure
U kunt de pijn provoceren door aan de onderkant van uw knieschijf te drukken. Als u opstaat uit bed of uit een stoel voelt u de kenmerkende pijn in de knie, wanneer u even in beweging bent wordt de pijn minder. Ook kan de kniepees opzwellen.
Wanneer u pijn voelt aan uw kniepees is afhankelijk van de fase van de patella tendinopathie. Tijdens fase 1 voelt u alleen pijn of stijfheid na het sporten/inspannen. Bij fase 2 wordt deze pijn ook gevoelt tijdens de warming-up.
In fase 3 voelt u de pijn gedurende de gehele inspanning. Fase 4 wordt gekenmerkt door pijn die ook nog wordt gevoelt na de inspanning en bij dagelijkse activiteiten.
De diagnose van kniepeesklachten
Er wordt dan gekeken naar de locatie van de pijn en op welke momenten u de pijn voelt. Ook zal uw fysiotherapeut de lengte van uw spieren bekijken en uitgebreid kijken naar uw houding.
Met behulp van echografie kan de kwaliteit van de kniepees in kaart worden gebracht om de diagnose te bekrachtigen.

De behandeling van kniepeesklachten
Tijdens de behandeling is het belangrijk de sportbelasting gedoseerd (onder de pijngrens) te onderhouden om de basisconditie te behouden.
Intensieve oefentherapie met de focus op excentrische oefeningen zorgt voor het herstel en versterken van de peesstructuur. Daarnaast kan de focus liggen op het optimaliseren van de houding, rompstabiliteit en/of spierlengte afhankelijk van de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek.
Fysiotherapie Heino bij kniepeesklachten
Kunnen wij u helpen met uw klachten? Maak dan snel een afspraak op onze site of door ons te bellen. Wij helpen u graag verder.
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?
Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten