Welke oefeningen doen we met psychosomatische fysiotherapie?

Wanneer je van een krukje valt en daarbij je been breekt, dan is het duidelijk dat dit een lichamelijke oorzaak heeft. De val veroorzaakte de klachten. Maar in veel gevallen is er meer aan de hand.

Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van hoofdpijn, als deze in stand wordt gehouden door gespannen nekspieren. Het is goed mogelijke dat stress de oorzaak is van de spierspanning. De hoofdpijn heeft dus niet alleen een lichamelijke oorzaak, er is ook een psychische kant. Veel chronische klachten hangen samen met gevoelens en emoties, waardoor deze niet los van elkaar kunnen worden gezien.

Er is in de gezondheidszorg en de fysiotherapie steeds meer aandacht voor de samenwerking tussen lichaam en geest. Dit heeft binnen de fysiotherapie geresulteerd in het specialisme psychosomatische fysiotherapie. Dit is de tak binnen de fysiotherapie die zich richt op klachten, pijn en aandoeningen die zowel een fysieke als mentale component hebben.

We merken dat er steeds meer vraag is naar dit discipline, daarom willen we in dit artikel wat meer vertellen over hoe een psychosomatische fysiotherapeut met jou aan de slag kan gaan.

klachten-psychosomatische-fysiotherapie

Bij welke klachten kan een psychosomatische fysiotherapeut helpen?

De psychosomatische fysiotherapeut richt zich op klachten die zowel een lichamelijke als een psychische component hebben. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de effecten die lichaam en geest op elkaar hebben. Niet voor niets kun je wat humeurig worden wanneer je niet hebt gegeten en kan een negatieve bui je eetlust verstoren. Dit zijn zomaar wat onschuldige voorbeelden van de invloed die lichaam en geest op elkaar kunnen hebben.

Bij veel chronische pijnklachten, langdurige vermoeidheid of bij gebrek aan energie is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het is evident dat er klachten zijn, maar waarom zijn ze er?

Bij psychosomatische fysiotherapie staat het lichaam centraal. Dat betekent dus dat wij de lichamelijke component als basis nemen. In veel gevallen zullen we daarna aan de slag gaan om jou beter beter laten begrijpen wat er in je lichaam omgaat, je raakt weer in contact met je lichaam.

We helpen je om weer grip, controle en balans terug te vinden. Zodat ook je lichaam weer kan ontspannen en herstellen.

Hoe ziet psychosomatische fysiotherapie eruit?

We beginnen altijd met een intake waarin we graag jouw verhaal horen. Wat is er aan de hand, wat doet dit met jou en wat zou je eigenlijk willen?

We willen zo een beeld krijgen van jouw klachten en eventuele factoren die ermee samenhangen.

Deze intake is zowel op lichamelijke als op psychische klachten gericht. Aan de hand van deze bevindingen stellen we een persoonlijk behandelplan op, dat we dan met jou bespreken. De therapie is volledig afgestemd op jouw situatie en jouw behoeften, wat ervoor zorgt dat ieder behandelplan weer net even anders is. Net zoals mensen ook allemaal anders zijn.

Wanneer we een beeld hebben van de klachten en de mogelijke betrokken factoren, dan kunnen we beginnen met oefeningen waarbij je leert om je lichaam te begrijpen en weer echt te leren voelen.

Oefeningen bij psychosomatische fysiotherapie

We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Want door je ademhaling te vertragen, kun je bepaalde processen in je lichaam beïnvloeden. Er zijn feedback mechanismes in jouw lichaam die op een langzamere ademhaling reageren door bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen of spierspanning aan te passen.

We oefenen ook in het herkennen van signalen. Want wanneer jij eerder opmerkt dat je lichaam aangeeft dat je bij een grens in de buurt komt, dan kun je voorkomen dat je hier overheen gaat. Door deze signalen eerder te herkennen, zorg je ervoor dat je lichaam (en geest) niet overbelast worden.

Ook gaan we aan de slag om te onderzoeken waarop jouw lichaam wel of niet goed reageert. Misschien ontspan je van een goede wandeling of maakt je lichaam tijdens het bewegen stoffen aan die een neerslachtig gevoel laten afnemen. Al deze zaken komen aan bod tijdens de therapie, het is afhankelijk van jouw situatie welke meer of minder effectief bij jou zijn. Dit zoeken we uit tijdens ons traject.

Psychosomatische fysiotherapie bij Fysiotherapie Heino

Wij komen graag met je in contact wanneer je al langer loopt met klachten die niet zomaar te verklaren zijn of die maar niet overgaan. De kans is groot dat niet alleen je lichaam, maar ook je psyche invloed hebben op klachten.

In deze gevallen kan psychosomatische fysiotherapie vaak uitkomst bieden. Wanneer je contact met ons opneemt, kunnen we je hier meer over vertellen. We zijn goed bereikbaar via onze website, mail of via de telefoon. Dus neem contact met ons op, wanneer je meer informatie wilt of wilt starten met de therapie.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al jouw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten